Isten hozott!

Isten hozott kedves Vendég!
Kerülj beljebb, bújj ki a kabátodból, kucorodj a tűz mellé, főzök egy jó illatos forró teát; aztán nézz körül itt nálam, ne vidd el az álmomat!
"Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra" /Weöres Sándor

Welcome, dear Guest!
Come in, get your coat, you sit by the fire, cook a good fragrant hot tea, then I look around here, do not take away my dream!
"Beneath the earth, the sky above you, you on the ladder 'quot"/ Alexander Weöres

2011. november 3., csütörtök

Waldorf baba varrás-2. "lecke" - A fej elkészítése

Mielőtt belevágnánk, had tegyek ide Neked egy képet, amit ma Kesztölcre menvén láttam az autóból, amikor Veronikáért mentem a lovardába.


Nagyon szép volt........

Na szóval, csapjunk a lovak közé, ha már a lovaglásnál tartunk..........Ma folytattuk a Fiatalokkal waldorf babánk készítését. Először is levágtunk egy kb. 40 cm hosszú csőgézt ( én 5-öset szoktam használni a 40-45 cm-es babák hoz). Az egyik végénél összefogtuk,




majd kis darab felvető fonállal az egyik végénél megtekertük, és elkötöztük.


Félretettük, majd elővettük a gyapjúkupacunkat és 4 szélesebb gyapjúcsíkot letéptünk belőle, majd csillag alakzatban egymásra keresztbe tettük.


Ezt is félretettük...majd fogtam egy hosszabb gyapjúcsíkot, és jó szorosan elkezdem gömbölygetni az egyik végénél. Mindig jól meghúzva, hogy jó szoros legyen ( hiszen ez lesz a baba feje, és tudod tegnap már elmondtam a gyapjú, -különösen a használat során- tömörödni fog, ezért fontos, hogy jó kemény legyen). A gömbölygetés során figyeltem arra, hogy valóban gömb alakú maradjon, így több irányból gurigattam a feltekerés során.



Amikor a gömböd eléri a kb. 30-32 cm-es kerületet, akkor előveszed a csillag alakzatodat, a közepére helyezed a gömböt,



és alulról a csillag alakzat alá nyúlva az egyik kezeddel, beborítod a gömbödet, jó szorosan összefogva a tetejénél....


Ezután megfordítod a gömböt ( még mindig szorosan fogva alul), és a másik kezeddel benyúlva az összekötözött csőgézbe, ráborítod a gömb tetejére a csőgézt, miközben ráfordítod a gömbre ( mint mikor a kifordított ágyneműhuzatot borítod rá a paplanodra). Tudom ez elég bonyolultul hangzik, de az elkészítése nem annyira az, különösen, ha már nem először fogod csinálni.



Amikor jól ráhúztad, a fej alatt kis felvetőfonallal kösd össze jó szorosan.
Majd a maradék gyapjút tömködd be alul a csőgézbe, majd szépen varrd össze, mert ebből alakul ki a baba válla.




Így ni, elkészült a babafej-váll alap, mostmár csak a fej jellegzetes babafejjé "alakítása" van hátra, majd a "borítása:-).....



Először is vágj le 2 db. kb. 70-75 cm hosszú felvető fonalat, majd az egyikkel jó szorosan kösd át vízszintesen a fejnél, körülbelül a fejebúbja és álla közötti távolság felénél.
Jól húzd meg, és úgy kösd meg, hogy a csomó kb. a füle helyén legyen egyik oldalon.



Majd ugyanezt végezd el a másik felvetőszállal, csak most függőleges irányban. A csomó megkötése a másik fül helyén legyen.




Két oldalon, a találkozásoknál varrd is oda az anyaghoz őket, hogy stabilan maradjanak.



Ezután fogj egy kötőtűt, és tarkónál lévő felvetőszálat húzd le egészen a nyakig.


Nagyjából készen is van a fej kialakítása, ( bocsi, hogy csak oldalképeket készítettem, szemből elfelejtettem lefényképezni)....

Mostmár csak az orr elkészítése maradt hátra- ha szeretnél neki, nem mindenki szokott készíteni a babájának-. Az arc közepén a felvetőszál alatt, a két fültől számítva középen, gyürkélj fel egy kis anyagot, gyapjút, és jó szorosan körbe varrva, húzva, készítsd el a pisze orrát.





Így ni, ne aggódj már a végénél tartunk,  mostmár csak a "borítás" következik.



Vágj le a testhez hasonló színű, másikféle (jobban nyúlós) ökotex anyagból ( ha megvásárolod, kifejezetten babafejhez ajánlják) egy kb.24x24 cm-es darabot, tedd a babaarc elejére, és jól kinyújtva, rászorítva az arcra először hátul gombostűzd végig, majd varrd is végig azt.



Ha ez készen van, a tetejénél is vagy rá-egymásrahajtva összevarrod, vagy körbefűzöd, és összehúzod a tetejét. Ki így, ki úgy készíti, én mindkettőt kipróbáltam már; most az összehúzottat csináltam.



Varrd össze rendesen, és most már csak egy dolog következik. Hajtsd be alul is, és varrd végig ott is a vállrészének aljánál. És legvégül kicsi felvető fonállal kösd el jó szorosan a nyaka körül......szegény:-)



Ha ez is készen van, körülbelül így kell kinéznie.....
Ma is ügyes voltál, holnap folytatjuk a baba összevarrásával.......:-)

Addig is még pár mai, szép őszi kép a lovardából, és még egy kis "angyali" zene:-)







                                     Szeretetttel:

                                                                 Csepke:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése