Isten hozott!

Isten hozott kedves Vendég!
Kerülj beljebb, bújj ki a kabátodból, kucorodj a tűz mellé, főzök egy jó illatos forró teát; aztán nézz körül itt nálam, ne vidd el az álmomat!
"Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra" /Weöres Sándor

Welcome, dear Guest!
Come in, get your coat, you sit by the fire, cook a good fragrant hot tea, then I look around here, do not take away my dream!
"Beneath the earth, the sky above you, you on the ladder 'quot"/ Alexander Weöres

2011. november 2., szerda

Waldorf baba varrás- 1. "lecke"- A test és a karok elkészítése

1.rész- amiben kivágjuk, összeillesztjük a testszabásmintáját ( fej nélkül), gyerekbiztosan körülvarrjuk, kifordítjuk és kitömjük

Hát akkor, ha készen állsz, ahogy tegnap ígértem "vágjunk bele" a Te, és az én waldorf babánk elkészítésébe.

A baba testének legjobb ha u.n. ökotex anyagot használsz, azok közül is a kevésbé nyújthatót.
Több boltban is megvásárolhatod, és az interneten is rendelhetsz belőle. Különböző színekben árulják, találhatsz belőle egészen világos testszinűt, sötétebbet, de akár négerbarnát is, így kis afroamerikai babát is varrhatsz akár.
Én a steiner baba boltjából szoktam rendelni hozzá alapanyagokat, de azóta találtam másnál is működő online boltot. Kettőt ide linkelek Neked:

http://gyapjuvarazs.hu/

http://creanatura.hu/index.php

Ha megvan a hozzávaló anyag, nyomtasd ki az alábbi szabásmintát ( ezt én készítettem többféle szabásmintát elegyítve, nekem ezek a méretarányok jöttek be). Ebből a szabásmintából egy. kb. 40-45 cm-es waldorf baba fog elkészülni. Tudod azért írom, hogy kb. mert a végeredmény függ attól, hogy mekkora lesz a feje.
No, de térjünk vissza: nyomtasd ki, vágd körbe, és rajzold át a duplára, és visszájára hajtott okötex anyagra. A lábak illesztésénél a testhez figyelj, hogy az A az A-hoz, a B a B-hez illeszkedjen. A lábak és a felsőtest egybe vannak úgy is vardd őket körül, csak nem fértek el egymás alá a rajzon.



Átrajzolhatod illanó filccel, de akár tollal is ( én azzal szoktam). Van, aki ráerősíti a szabásmintát gombostűvel az anygara előtte, való igaz, akkor biztosabban ott van. De én csak rátenyerelek egy-egy darabra, és körberajzolom.
Mielőtt körülrajzolod, nézd meg jól az ökotex anyagot, hogy a szabásmintát úgy helyezd el, hogy a száliránya az anyagnak helyes legyen. Ha erre nem figyelsz, és fordítva teszed oda, akkor előfog az fordulni, hogy amikor kitömöd a testrészeket, a nyúlás miatt vagy nem fog megfelelően kinyúlni, és így nem fog hízni a baba, vagy ellenkezőleg, túlságosan is kinyúlik, és ducika lesz nagyon. A szabásmintátn minden darabon jelöltem.







Ha ezzel készen vagy, vardd át a vonalon a baba testrészeit. Ügyelj arra, hogy melyik részét meddig varrod, ezeket külön jelöltem.




Én duplán szeretem a testrészeket körbevarrni, hogy "gyerekbiztos legyen, lehessen majd gyűrni, gyömöszölni.

Ha kész a varrás, vágd körbe ráhagyással, fodítsd ki, és folytatjuk a kitöméssel, kb. egy óra múlva.
:-))))))))))))))

Jó munkát!



.................Az összevarrásnál hagytuk abba.......

Amikor kész a varrás és kifordítottad, kezdődhet a tömés. Ez egy nagyon fontos munkafázis. Ez adja meg a baba formáját egyrészt, másrészt pedig mindig szem előtt kell tartanod, hogy amennyiben gyapjúval tömöd ki a babát-márpedig egy becsületes waldorf baba gyapjúval van kitömve:-)-, nos a gyapjú az idők során tömörödik, összébbmegy, ezért amikor a babát készíted tömd ki olyan keményre, hogy azt már túlzásnak tartsd.....Gyapjú alatt természetesen kártolt, tisztított gyapjút értek. Ezt is megvásárolhatod, mint minden más alapanyagot a fentebb leírt lelőhelyeken.
Nem tudom te hogy vagy vele, de én nagyon szeretem a gyapjú illatát, szeretek egészen beletemetkezni, és csak szívni, beszívni az illatát. Hogy miért is gyapjúből készül az igazi waldorf baba, nos erről majd később.....



Először a baba lábfejét és kézfejét tömjük ki. Vegyél egy csík gyapjút, jó szorosan hengerítsd fel gombóc alakra, majd tömd bele a láb- és kézfejbe. Ha jó a mérete, akkor mehetünk tovább, ha nem vedd ki és vagy végy el belőle, vagy tégy hozzá, amíg jónak nem érzed.







Ha már jónak érzed a gombócot, akkor a lábfejnél a boka fölött gombostűzd el, ezt majd később láthatatlan öltéssel megvarrjuk készre.

A lábakat és a kart, szintén egy akkora gyapjú összegöngyölgetésével kapjuk, amekkora a kar ill. láb hossza. De lehet úgy is kitömni, hogy apró kis tépdesett darabokkal tömöd ki, de akkor egyenetlenebb lesz a felszíne. Én szoktam így is, és úgy is tömni. Akár csipkedéssel, akár göngyölgetéssel.




Miután kész vagy a kar és láb töméssel, a láb befejezésének vonalában vardd le az anyagot keresztbe, mintegy zárd le a lábakat.


Majd a test kitömése következik, amit hasonló módon csinálunk, mint a lábakat és karokat. Lehet göngyölgetéssel és csipkedős töméssel  is.


Ügyelj arra, hogy csak a tömési vonalig tömd ki mind a testet, mind a karokat.
Ha készen vagy a test kitömésével, lehet még egy kis formaalakítást is végezni. Egy kis gyapjú még pluszba pocaknak, egy kicsi hátra még popónak. De ez már egyéni ízlés kérdése:-).


Ha ezzel is megvagy, akkor azt hiszem mára ennyi elég is. Holnap folytatjuk a fej elkészítésével, holnapután pedig a test összeállításával, megvarrásával. Azt hiszem ügyesen dolgoztál.

Jutalmul egy kis zene, gyönyörű, és a mai ünnephez aktuális is.




Holnap találkozunk!:-)

Ui: Ha valamiben megakadtál, kérdésed lenne, írj bátran a megjegyzésben, vagy küldj e-mailt...

                 Szeretettel:

                                          Csepke:-)


2 megjegyzés: