Isten hozott!

Isten hozott kedves Vendég!
Kerülj beljebb, bújj ki a kabátodból, kucorodj a tűz mellé, főzök egy jó illatos forró teát; aztán nézz körül itt nálam, ne vidd el az álmomat!
"Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra" /Weöres Sándor

Welcome, dear Guest!
Come in, get your coat, you sit by the fire, cook a good fragrant hot tea, then I look around here, do not take away my dream!
"Beneath the earth, the sky above you, you on the ladder 'quot"/ Alexander Weöres

2011. november 14., hétfő

Waldorf baba varrás -3. lecke- Test összeállítás, lábfejek

Hát igen, tudom, anélkül, hogy mondanád, rég jártam itt. Talán már kerested is a következő leckét. Az elmúlt napokban sok volt a takarítanivaló ( lassan, de biztosan halad a karácsony előtti nagytakarítás), és Veronika is elment egy háromnapos lovastáborba, az ő utaztatása sok időt elvett a napjaimból.
No meg el kell mondanom, hogy  a Napköziben ( ahol dolgozom) egyik ellenőrzés követte a másikat. De örömmel jelenthetem túl vagyunk az ÁNTSZ-en, Közighivatalon, és a Módszertani Központ ellenőrzésén is, és mindhárom nagyon jól sikerült!....így hát szabad vagyok, irány a varrás, vessük bele magunkat!
De előtte had tegyek ide fel pár képet, hiszen olyan büszke vagyok Veronikára.

Veronika itt még pöttöm korban ( 8 évvel ezelőtt), akkor még Bogi és Bence is lovagoltak.

És nyolc év kihagyás után a mostani táborban: Már nagyon ügyes, már az ugratást tanulja:



                                                    
                                                               
 "Egy harapás nekem...."

"és egy Neked"

Kedvenc lovammal, Lobogóval...Bevallom régen, nyolc évvel ezelőtt én is tanultam lovagolni a Gyerkőcökkel együtt, és most sem bírtam sokáig, egyszer ráültem Lobogóra. Nagyon nehéz volt újra (nem is értem 8 évvel ezelőtt hogy tudtam egyedül lovagolni:-)..), azóta sajnos 30 kilóval több is lettem:-(; szegény Lobogó nemsokkal utána lesántult, így most betegállományban van. A lovardába megnyugtattak nem tőlem sántult le:-).

Na, fecserészek itt össze-vissza, te már a waldorfbabát varrod, akarom mondani várod:-)



Szóval az összeállításnál hagytuk abba. Ezen a héten elkészítjük még a haját is, és az arcát, aztán már csak a ruha kell. Azt elárulom neked, hogy ruhavarrás szabásmintáját még egy netes blogban sem találtam,  de én pár hónappal ezelőtt megvettem egy-két nagyon egyszerű kisruha szabásmintáját. Ingyér (ingyen) sajnos én sem adhatom ezért:-), így annak, aki feliratkozik az itteni blogoldalam követésére, és lájkolja a Cseperke terasurit a facebookon, valamint küld e-mail címet, annak átküldöm e-mailben:-). Hát igen, a reklám, az reklám, sajnos ebben a fránya fogyasztói világban élünk, de én legalább felvállalom.


No, szóval, ha a babát sikerült megvarrnod darabokban, akkor lássunk neki az összeállításnak.
Először is a fej alatti vállrészre tűzzük oda a karokat gombostűvel, majd férceljük is rá, körbe, körbe, azaz a kar alatti részt is jó erősen, hogy "gyerekhuzigálósbiztos" legyen!


A karját rátűzheted úgy is, hogy lefelélógós legyen, de keresztbe is, hogy széttárt kezű legyen ( amint ezt a második képen lévő félkész babámnál láthatod). Én általában a lelógósat szeretem, dehát ízlések és pofonok:-)





Miután ez megvan, jöhet a lábfej kialakítása. A lábfejet ú.nevezett titkos öltéssel varrom össze, hogy a lábfej része felugorjon. Ezt a titkosöltést megpróbálom itt most leírni, és fényképekkel is illusztrálni; de aki számára nem írtam le érthetően, majd belinkelek a youtubról is egy helyet, ahonnan világosabban megtanulhatja.
Szóval a titkosöltést középen kezdem el,



majd először felülre szúrok át a tűvel, majd ahol a tű kijött, azzal párhuzamosan alulról szúrok át, majd ahol a tű ott is kijött, vele párhuzamosan megint felülről, és így tovább, ésígytovább...



míg a boka másik felére nem érek. És hogy mitől lesz ez láthatatlan, vagy titkos öltés? Nos, amikor a végére értem, és átjutottam a boka bal oldalára, egész egyszerűen meghúzom a fonalat, ....és lám eltűnik az öltések helye, és még a láb is kicsit összehúzódik bokarészben.





Van, aki ilyenkor átszúrja a tűt, vissza a boka jobb oldali részébe, jól meghúzza, és úgy köti el, akkor még karcsúbb bokát kaphatunk....hát ahogy szeretnéd...!!!

És ezt a technikát alkalmazva varrjuk rá a vállrészre, a nyak köré a babatestet, úgyanígy láthatatlan öltéssel erősítve a nyakhoz, akár kétszer is, hogy "nyúzásbiztos" legyen:-)
A test és a fej-vállrész összeillesztésénél először a test gyapjúhengerébe kis lukat fúrunk a kezünkkel és ebbe helyezzük bele a fej-vállrészt, majd ráhajtva a testanyagot körbevarrjuk titkos öltéssel:








Amikor készen van körbe, akkor a kar körüli részt behajtjuk és azt is titkos öltéssel körbevarrjuk, hozzáerősítjük körben a testhez, és akkor el is készült a baba teste!




A titkos öltés youtube változatát estére megkeresem Neked, és belinkelem, vagy felteszem ide.
Bocsi, de most mennem kell készülődni és dolgozni.
Képzeld a Napközi, ahol dolgozom ( Életút Egyesület a Sérült Fiatalokért) ma ünnepli 10 éves évfordulóját, így a Fiatalokkal ma a Nyergesújfalun lévő másik Otthonunkba megyünk bulizni:-)

A kép egy Nagybörzsönyi kiránduláson készült nyáron a Fiatalok egy részével:-)

Este találkozunk! Addig is jó munkát!
Holnap áttérünk a babahajalap, vagy babaparóka készítésére, horgolására, és a haj készítésre.
Ha pedig szeretnél majd babaruha szabásmintát, iratkozz fel bátran a blogoldalra, és lájkold Cseperke facebookját:-)

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002475929137&ref=tn_tinyman

                Szeretettel:


                                  Csepke:-)


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy megosztottad a tudásod, sokat segítettél vele.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a leírást, nagyon hasznos, azt hiszem újra megpróbálok egy babát készíteni.

    VálaszTörlés